Kalp Damar Hastalıklarında Beslenme Önerileri

Kalp Damar Hastalıklarında Beslenme Önerileri

 

1)Protein Grubu Besinler:
Bu besin grubunun tüketiminde önemli olan miktar ve sıklıktır. Kalp sağlığının korunması açısından yağsız kırmızı eti haftada en fazla 1–2 kez, diğer günlerde de tavuk ve balık gibi beyaz etleri tercih ediniz.
Kırmızı et tükettiğinizde günlük 60 gr, beyaz et tükettiğinizde günde toplam150 gr yiyebilirsiniz.

Yumurta kolesterolden sorumlu tutulmasına rağmen haftada 2 kez 1dilimpeynirinizin yerine haşlanmış 1 tam yumurta yiyebilirsiniz.

2)Yağlar (zeytinyağı, mısırözü, fındık ve soya yağı):

Tüketilen yağın miktarı kadar çeşidi de kolesterol dengesini sağlamak açısından önemlidir. Günlük toplam yağ tüketiminizin 3-4 yemek kaşığını geçmemesine özen gösterin.

Doymuş Yağ Asitleri: Tereyağı, kaymak, iç yağlar, margarin türü yağlar doymuş yağ asitleri içerir. Bu tür yağların tüketilmesi kütü huylu kolesterol artışına ve kalp hastalıklar oluşum riskinin artmasına sebep olur.
Doymamış Yağ Asitleri: Tekli ve çoklu doymamış yağ asitlerinin içerisinde bulunan yağ asitleri vücudumuzda yapılamadığından belirli miktarlarda yemeklerle birlikte alınmalıdır.. Doymamış yağ asitleri;
*Tekli Doymamış Yağ Asitleri; Zeytinyağı, fındık yağı; LDL kolesterolünü düşürürler, damar tıkanıklığı riskini azaltırlar.
*Çoklu Doymamış Yağ Asitleri;
Q–6 yağ asitleri: ayçiçekyağı, mısırözü yağı, soya
Q–3 yağ asitleri: balık, balık yağı, fındık, ceviz, soya, kanola; kan basıncının azalmasında, kanın pıhtılaşma eğiliminin azalmasında, kalp damar tıkanıklığının azaltılmasında etkendir

1 tatlı kaşığı yağ yerine 5 adet zeytin veya 5–6 adet fındık veya 1–2 adet ceviz yiyebilirsiniz.

3)Posalı Besinler (sebze, meyve ve bakliyatlar):

Beslenmenizde posalı besinlerin tüketimlerinin arttırılması kan kolesterol seviyelerinizin düzenlenmesinde sizlere yardımcı alacaktır.
Posalı besinleri diyetinizde arttırmak için;
Beyaz ekmek yerine kepekli, çavdar ve yulaf ekmeği tercih ediniz
Kabuklu yenilebilen meyveleri kabuklu yiyiniz
Meyve, sebze ve salata tüketiminizi arttırınız, günde en az 2-4 porsiyon yemeye özen gösterin
Haftada en az 1–3 kez kuru baklagil yiyiniz
Pirinç pilavı yerine bulgur pilavı tercih ediniz
Meyve suyu yerine posa içeriği daha yüksek olan meyve yiyiniz.

4)Süt-Yoğurt Grubu (süt, yoğurt, ayran, peynir):

Süt ve süt ürünleri de hayvansal kaynaklı besinler olduğundan yenilen/içilen miktarı ve sıklığı bizim için önemlidir. Bir günlük tüketiminizde süt ve yoğurdun toplam 2-3 su bardağı, yağsız beyaz peynirinizinse günde toplam 2 kibrit kutusunu (yaklaşık 60 gr) aşmamasına özen gösterin.

5)Şeker ve şekerli gıdalar:

Eğer şeker hastası iseniz basit şekerleri tamamen hayatınızdan çıkartmanız gerekiyor. Şeker yerine tatlandırıcı kullanabilirsiniz. Günümüz teknolojisinde normal şekerden tadı çokta farklı olmayan toz tatlandırıcılar mevcut. Bunlarla yapacağınız sütlü tatlıları, reçelleri ve içine giren diğer malzemeleri de hesaplayarak (un, yumurta, yağ vs) kek vb. yiyebilirsiniz.

Eğer şeker hastası değilseniz şeker ve şekerli gıdalar yiyebilirsiniz ancak şekerli gıdalarında fazla yenmesi kilonuzun ve dolayısıyla kan yağlarınızın artmasına neden olacağından günlük yenilen miktarı 6–8 tatlı kaşığı ile sınırlandırmanız gerekmektedir.

YORUMLAR

WORDPRESS: 0