Çok tartışılan ve bir o kadar da yaygın kullanıma sahip olan supleman L-Karnitin gerçekten faydalı mı? Bir çok kişi bu konu hakkında yorum yapıyor, olumlu sonuç alan da var olumsuz da. Fakat hemen her sağlık ürünü satan sitede, eczanede ya da mağazada raflarda L-Karnitin görüyoruz. Faydası olmayan bir ürünün kullanımı bu kadar fazla olamaz değil mi? Meyve veren ağacı taşlarlar!
Her suplemanda olduğu gibi L-Karnitinin de doğru kullanımıyla güzel sonuçlar alabilirsiniz ama yanlış kullanım olursa dünyanın en iyi suplemanı da olsa hatta en faydalı ilacı bile olsa sonuç hüsran olur. Demek ki öncelikle buna ihtiyaç olup olmadığını saptamalıyız ve ardından da uygun kullanım koşullarını öğrenip etkin dozda ve güvenilir bir ürün tercih etmeliyiz.
Peki nedir bu L-Karnitinin faydaları?
L-Karnitin, vücuda giren besinlerin enerjiye çevrilmesinde önemli rol oynayan bir besin maddesidir. L-Karnitin vücutta oynadığı rol dolayısıyla vitaminlere benzetilse de vücudumuzda da düşük miktarda üretilebildiği için vitaminler sınıfında yer almamaktadır.
Bu yüzden bitkisel besinlerle beslenenlerde, büyüme çağındaki çocukların diyetine L-Karnitin eklenilmesi önerilmiştir. Yetersizliğinde, hipoglisemi, kas yorgunluğu, kas liflerinde yağ birikimi görülür. Bu hastalıkta, sirozda, iskemik kalp hastalığında L-Karnitin verilmesi önerilmiştir.
L-Karnitin, vitamin benzeri bir besin ögesi olarak bilinmektedir. L-Karnitin, genellikle karaciğer ve böbreklerde sentezlenen, lizin ve metiyonin amino asitlerinden oluşan bir dördüncül amonyum katyonudur. Ancak bitkisel besinlerle beslenenlerde sentez hızı karşılanmayabilir. Çünkü bitkisel besinlerde lizin ve metionin sınırlıdır, aynı zamanda L-Karnitin de azdır.
L-Kartinin ayrıca ileriki yaşlarda beyin içindeki enerji metabolizmasına ve gelişmiş sinir sistemi fonksiyonlarına katkı sağlamaktadır.
Vitamin değerinde olan bu besin ögesini alarak kalp damar hastalıkları, beyin ve sinirsel hastalıklara karşı sağlığınız koruyabilir, bu hastalıklar mevcutsa da durumu iyileştirebilirsiniz.
Karnitinin yağ yakması için temel koşullar nedir?
Bu soruya cevap verebilmek için öncelikle L-Karnitinin metabolizmadaki görevini inceleyelim. Hücrelere enerji üretimi safhasında yağ hücrelerinin hücre içine taşınmasını sağlayan bu metabolit yağ yakımında görev alır. Vücutta var olduğu göz önünde bulundurulursa takviye yapmaya gerek yok gibi görünebilir ancak beslenmeyle yeterince öncül madde alınmadığında sentezi azalacaktır ya da vücutta sentezlendiğinden daha fazlasına ihtiyaç olduğu dönemlerde (egzersiz gibi) bu metabolite gereksinim artar. Bu sebeple de suplement alımı önem kazanır. Fazla alımının olumsuz bir etkiye sahip olmadığını da düşünürsek L-Karnitin almak kesinlikle yararınıza olacaktır.
Ayrıca L-Karnitin sadece yağ yakımını desteklemekle kalmaz. Oksijen alım kapasitesini arttırır, kas glikojen deposunu iyileştirir, iyileşmenin hızlandırılmasında rol oynar ve egzersiz yeteneğini geliştirir.
Çalışmaların çoğunda rapor edildiğine göre; oksijen tüketimini maksimize etmede bir artış olması ve solunum katsayısında bir azalma olması gösteriyor ki, diyetle alınan L-Karnitinin yağ metabolizmasını uyarıcı etkisi vardır.
İlk yapılan çalışmalar göstermiştir ki; L-Karnitin suplementasyonu, oksijen yokluğundaki antrenmanların zararlı etkilerini azaltabilmekte ve egzersiz stresinden sonra toparlanmayı hızlandırabilmektedir. Son bilgiler göstermiştir ki, L-karnitin, hücresel zararın önlenmesinde belirgin bir rol oynar ve egzersiz stresinden kurtulmayı olumlu etkiler.
- Hematopoezisin uyarılması (kan hücrelerinin yapımı)
- Platelet agregasyonunun uyarılması (kanın pıhtılaşması) ve dışarıdan kollajen alımı zorunluluğunun engellenmesi
- Bağışıklık hücrelerindeki programlanmış hücre ölümünü önleme.
Yine son zamanlarda gösterilmiştir ki, gen ekspresyonunda rol alır ve hücreler arası yağ asidi konsantrasyonunu ayarlamada etkisi olabilir.
Bundan ötürü, egzersiz sırasında, müsabakalarda, şiddetli egzersizlerden sonra toparlanmada ve sporcularda hücre yenilenmesinde L-Karnitin suplementasyonu alımının faydalı etkisine kanıt vardır.
L-Karnitin iskelet kası enerji üretiminde önemli role sahiptir. İskelet kasındaki L-Karnitin yetersizliği kas fonksiyonunun azalmasıyla ilişkilidir. Yani L-Karnitin eksikliğinde fiziksel performansınız da düşer.
Bu çok önemli metaboliti beslenmenizde eksik etmemeniz için bu kadar sebep yeter de artar bile.
YORUMLAR